Sunday, July 12, 2015

Going places - but first going to Pärnu


 Manna La Roosa is this place with a crazy eclectic - kitsch interior and they have killer cocktails. The two things I like in this world.



Practicing my best face, as I was about to take a photo for my new passport. It took me about an hour and a half to do the make up, half an hour for the hair and about 2 minutes to take the shots. All my efforts and hopes were shattered, as I realised looking at the photos, that it's impossible for me to look decent on these kind of pics. I have my angles, man, I can't do full-front facial pics. 
*Horayyy for another 5 years of crappy passport photos to be embarrassed off*
The week saw more of strange shenanigans, but on Friday, I packed my tiniest purse and hopped on the bus to Pärnu. Well, first I had a mini heart-attack, as it was 10 minutes to bus leaving and I was still at the goddamn Solaris centre, but I damn made it thanks to the bus and my amazing skill of running in heels. And I even had 5 minutes to spare. Still can't believe it.
Blurry party-Pärnu pics follow
They say the guy in the bucket hat was Moodymann. The things I remember from the night - the neverending line to Katlamaja. The neverending line to the bathroom. The neverending line to the food-truck. The heavenly quesadilla and me bitching about the food-truck not having any vegetarian options (Pärnu, u got a long way to go). Dancing. And motherducking rain at 5 am, because Pärnu is supposedly the capital of summer of Estonia (meanwhile, in Tallinn, it was sunny and peachy perfect).
Hair ruined by rain. Boho chic or plain homeless?
Ayy, I bought my plain tickets to BEIJING! 
27th of August, the clock is ticking!
Mentally preparing myself for air pollution, sound pollution, light pollution and weird food. My excitement is undescribable. I shall be a student again!

5 comments

Kerti said...

Oi kui tore - oi kui põnev!
Muidugi on alati kurb meel kui ilusad inimesed siit eestimaa pinnalt minema pudenevad, aga kui miski kuskil kaugel kutsub, siis peab minema, elu on seiklus!

Kriss said...

Kohutavalt põnev, jaa! See otsus polnud kerge tulema tegelikult, elu Eestis on samuti kutsuv, aga ma korra lasin hea võimaluse käest ja see kahetsus, mis sellele järgnes... lubasin, et ei tee enam kunagi sellist viga! Just selle mõttega, elu on seiklus!

Carmen said...

Hei, loodan, et küsimus liiga isiklikult ei kõla, aga kuna ka endal on soov kunagi kuskile kaugemale edasi õppima minna, siis mind väga huvitab, kuidas Pekingis õppemaksuga on? :)

Kriss said...

Heyoo :) Täitsa mõistlik küsimus, vastan hea meelega!

Minu puhul on õppemaks tasutud Taani riigi poolt, kuna magistrit asun õppima Sino-Danish Center'i (SDC) programmil, mille on koostanud Aalborgi ülikool, aga õppetöö toimub University of Chinese Academy of Science'i (UCAS) õppeasutustes. Kogu see SDC on Taani ülikoolide ja UCAS'i ühise koostöö vili, ma ei tea nüüd täpseid asjaolusid, aga kuna Taanis on kõrgharidus tasuta, siis avanes mul teatud tingimuste kokkulangevusel kah sinna tasuta õppima pääseda (tingimus oli, et sinna kandideerides oled hetkel Taanis baka programmi lõpetamas - oleks aasta hiljem kandideerinud, oleksin pidanud õppemaksu tasuma). Siin on leht, kui peaksid magistri peale mõtlema : http://www.sinodanishcenter.com

Kui soovid minna bakasse, siis see on pisut keerulisem (olles Hiina bürokraatiaga kokkupuutunud, oeh), aga see on samuti võimalik. Tavalised kulud on kandideerimise kulu ca. 100 eur (lihtsalt paberite saatmine koolile). Kui vastu võetakse, siis on õppemaks on erinevatel ülikoolidel varieeruv (ilmselt kriteeriumiks, kui mainekas kool on, mis linnas on, palju välismaalasi õpib jne). Fudan'i ülikool Shanghais küsib ca. 9000 eurot õppemaksu aastas. Hiinas elamine - okei, toit on odav, riideid ja jalatseid saab ka odavalt (lol, mu feik MK käekott oli nt 15 euri ja Converse ketse tingisime alati viie euri peale).
Aga-aga-aga, Hiinast rääkides unustatakse alati mainida muid, mitte vähemtähtsaid kulutusi. Transpordikulud (metroo, buss, takso), telefoni ja netiarved, registreerumine ja tervisekontroll, üür (mu kahepeale sheeritav ühikas on 120 eur, aga Pekingi sheeritud üürikorteris toakese hinnaks on ca 350 eur). Eriti alguses on palju kulutusi.

Aga fear not! On olemas paljupaljupalju stipendiume! Konfutsiuse stipp, Hiina RV stipp ja igal provintsi ja linnavalitsusel on omad stipid välismaalaste õppetoetuseks olemas. Need jagunevad omakorda erinevatele tasanditele, ühed maksavad kõik õppekulud ja värgid kinni + mingi väike taskuraha, osadel ainult õppekulud, osad ainult taskuraha. Ülikoolidel on motivatsioonisüsteemid kah - semestri lõpus saavad kursuse parimad/väljapaistvad õpilased auhindu, stipendiume, õppemaksusoodustusi. Toimuvad spordivõistlused, talendishow'd jne, seal ka auhinnaks mingid summad, mida saab kasutada ainult õppesoodustustena. Mingi variant on ka kandideerida keeleprogrammidesse Hiinas (pmst see, mida ma oma Taani ülikooli kaudu tegin Donghuas), ka sinna saab stipiga tasuta - läbid need kursused, teed hiina keele testid (HSK) ja selle eduka soorituse kaudu saab ka kõrgkooli kas odavamalt või tasuta, not really sure how it works.

Ma pole ise ka mingi miljonär, lol mul oli eesti kontol 2 eur viimased kolm kuud :D :D :D , aga hoian headele võimalustele silmad-kõrvad lahti ja haaran neist kinni. Oleksin äärepealt proovinud omapäi Hiinasse magistrisse minna, aga joppas ja leidsin SDC, seega tasuta ja odavamaid versioone on kõikjal olemas ja siis peab ise pushima-pushima, töötama ja rabelema. Ausalt, ära lase end sellest kõigest heidutada, kõik on seda tagantjärgi vägagi väärt.

Kui ma sind oma (motiveeriva eesmärgiga) novelliga ära ei hirmutanud ja soovid siiski Chinaland'i minna, vajad mingeid juhiseid ja abi, siis viska mulle kirjake.kristina.knut[ät]hotmail.com ja ma katsun sind aidata (tõlge, eluolu, seletused ja särgid-värgid). Mu kogemused on küll pisut teistsugused, aga mingi lahenduse vast ikka leiab :)

(maailma pikim kommentaar, huh)

Carmen said...

Suur-suur aitäh sellise põhjaliku kommentaari eest! Hetkel on veel endal baka pooleli, aga julgust proovida ja magistrit tõesti kasvõi Hiinasse tegema minna andsid väga palju :) Küsimuste korral kindlasti kirjutan!

Palju edu magistriõpingutega! :)

A Blog by Kriss. All rights reserved. © Maira Gall.